Ruukusta kimppuun

Ruukusta kimppuun

posted in: Uncategorized 0

Syyhyääkö sormet jo mullankaiveluun ja istuttamiseen? Innokkaana katselet, mitä sieltä maasta puskee ylös? Vai sadatteletko pihanpuutetta ja mietit, jospa olisi oma puutarha, josta kesällä saisi nauttia? Minä päätin hyötykäyttää parvekkeen ja saada sieltäkin kukkia ruukusta kimppuun.

Parveke hyötykäyttöön – Kukkia ruukusta kimppuun

Laitoin viime kesänä parvekkeeni kauniiksi ajatuksella kesäilloista viihtyisällä parvekkeella. Mutta myös saada kivoja hätävarakukkia tilauskimppuihin taloudellisuus huomioiden. Päätin testailla erilaisia perennoja ruukkuistutuksissa, toivoen niiden talvehtivan.

Näin siis päätyi parvekeruukkuihin mm. ihana jalohortensia, suuri valkokukallinen kärhö, villiviiniä, pari erilaista heinää, punakukkainen kärsämö, törmäkukka, loistosalvia ja olipa kokeilussa myös humala. Lajikenimet olen onnistuneesti unohtanut ja laput hukannut, mutta jos ne joskus löytyvät, täydennän tähän. 😀

Valkoinen isokukkainen jalokärhö
Valkoinen isokukkainen jalokärhö
Jalohortensia
Jalohortensia

Julkaisen kesän mittaan Kukkakoulun fb-ryhmässä kuvia kimpuista, joissa olen käyttänyt kukkia ruukusta kimppuun. Kannattaa liittyä jos et vielä ole ryhmässä.

Viimekesältä hortensiaa, salviaa, kärhöä - ruukusta kimppuun
Viimekesältä hortensiaa, salviaa, kärsämöä, kärhöä – ruukusta kimppuun

Ihanaa odotusta ja malttia puutarhatöissä

Vielä on varhaista todeta, mitkä kaikki ovat säilyneet, mitkä eivät, mutta ainakin kärsämön alkua näkyy yhdessä ruukussa. Myös heinissä on elon merkkejä. Jeee…. 🙂

Kärsämö puskee uutta kasvua
Kärsämö puskee uutta kasvua
Heinä on elossa... vielä
Heinä on elossa… vielä

Ja mikäli kaikkien ei olekaan onnistunut talvehtia, täydennän ruukkuja uusilla taimilla heti kun perennat saapuvat puutarhamyymälään. Eli nyt malttia niin itselle kuin sinullekin. Kannattaa rauhassa odotella mitä mullan alta ilmestyy ja sitten suunnitella uutta. Sikälikään ei ole mikään kiire, että perennat kannattaa istuttaa vasta toukokuulla. Ja silloinkin kasvua suojellen, jos tulee vielä kylmiä öitä.

Jostain opettelu pitää aloittaa

Tähän kohtaan on hyvä kertoa, että parveke-/ruukkukasvatus on minullekin ihan uusi juttu. Minulla on aiemmin ollut pihoja, mihin olen istuttanut kaikenlaista perennoista pensaisiin ja puihin. Mutta se kokemus ei tee minusta experttiä parvekeviljelijänä. Ei myöskään puutarhurin tutkinto.

Onkin aivan eri asia kasvattaa kasveja parvekkeella, missä itse pitää huolehtia kasvin kaikesta vedentarpeesta. Haastavaa osata kastella oikein. Muistaa avata parvekelasit aamuisin, ettei kasvit päivän aikana paahdu kaakkoisparvekkeella. Ja valita oikeita kasveja, jotka kestäisivät, jos unohdus tuleekin. 😉

Ihan ensimmäisen kasvin, ison amppelimuratin, paistoin ruskeaksi heti asuntoon muuttasessani. Heh. En todellakaan ollut varautunut siihen, miten kuumaksi parveke päivän aikana tulee jos lasit ovat kiinni. No, vahingosta viisastuneena, tiedän vähän enemmän parvekkeeni olosuhteista.

Jos kasvatat kasveja parvekkeella, ota ensisijaisesti huomioon paljonko valoa ja lämpöä parvekkeelle tulee ja valitse kasvit sen mukaan. Minä tiedän tehneeni ainakin pari hutia ihan vain halusta saada juuri nuo kasvit. Jalohortensia oli todella haastava, koska se kaipaa paljon vettä eikä sovi paahteeseen. Hengissä, mutta ei hyvinvoivana se silti oli syksylläkin, ja saattaa olla vieläkin. Tulevat viikot näyttävät.

Toinen hutini oli humala. Se ei myöskään viihdy paahteessa. Kuivuus ja paahde altistavat sen tuholaisille, ja niitähän riitti parvekkella ennen kuin päätin antaa periksi ja vaihdoin villiviinit tilalle.

Kerron kesän mittaan parvekekuulumisiani. MItä olen uutta opetellessani oppinut. Ja kehoitan sinuakin rohkeasti tarttumaan toimeen. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppii paljon. Niin kasvatuksessa kuin ihan kimppujen sidonnassakin.

Miksi parveketta, eikä sidontaa? No, vaihtelun vuoksi. Uskon, että sinäkin vietät aikaasi mielummin sormet mullassa pihalla. Kimppuja voi silti koko kesän harjoitella pihan ja luonnonmateriaaleista sekä tietysti kukkakaupan ihanista leikkokukista.

Ihanaa kesänodotusta kukkien parissa.

Törmänkukkien todella toivon ilmestyvän vielä - ihan lemppareita
Törmäkukkien todella toivon ilmestyvän vielä – ihan lemppareita
Koitko tämän mielenkiintoiseksi? Haluaisitko kiittää jakamalla?
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin