Miten saa tulppaanit kestämään

posted in: Uncategorized 0

Miten saa tulppaanit kestämään? Tänään ajattelin kertoa hiukan tulppaanien käsittelystä. Miten saa tulppaanit kestämään… Jos sun tulppaanit kestää aina tosi, tosi hyvin, niin ei enää tarvi jatkaa lukemista, sä tiedät jo.;) Mutta jos eivät kestä, niin luulen voivani auttaa.

Tuntuuko, että tulppaanit lakastuvat liian nopeasti? Tai ne jo maljakkoon päästessään ovat kuolleita? Valuvat yli maljakonreunan. Syynä voi olla, ettet ole osannut käsitellä niitä oikein. Eikä mikään ihme!

Tulppaanin käsittelyhän ei ole mikään syntymässä saatu ominaisuus, eikä välttämättä kotikasvatuksessa pieneen ihmiseen istutettu. Se ei myöskään ole peruskoulussa hankittu yleissivistävä taito. Eikä tulppaanikääreen mukana yleensä mitään käsittelyohjeita ole. Eli mistäpä sitä kukkien käsittelyä voisi oppia?

Kukkakoulussa yritän parhaani mukaan antaa vinkkejä.

Sidottu kimppu tulppaaneista
Sidottu kimppu tulppaaneista
Kaikki lähtee valintahetkestä – osta tuoretta

Kukkakaupassa tulppaaneita ostaessasi, luota floristiin. Hän valitsee sinulle varmasti kestävimmät tulppaanit. Kukkakauppa ei hyödy mitään myymällä vanhaa kukkaa, päinvastoin. Valitessasi tulppaanit itse, katso, että lehdet ovat raikkaan-/vaaleanvihreät. Eivät siis keltaisenkelmeät. Kukka voi olla nupulla tai jo värittynyt, mutta ei vielä appoisen auki. Tarkasta myös, etteivät kukkanuput ole jo kuivahtaneet.

Tulppaanit säilytetään kukkakaupoissa ja marketeissa kuivina “lepotilassa”. Kukkakaupoissa myytävät tulppaanit yleensä vesitetään samana päivänä, kun myynti tapahtuu. Vesitys tekee tulppaanista jäykän, jolloin sen voi helposti sitoa kimpuksi tai asettaa sellaisenaan maljakkoon.

Vesitys kotona

Mikäli tulppaanit on vesitetty valmiiksi, voit laittaa kimpun tai tulppaanit sellaisenaan kylmään veteen. Jos olet ostanut kuivia tulppaaneita, leikkaa niihin tuore suora imupinta ja laita ne muovikääreineen maljakkoon kylmään veteen. Huomioi, että runsaassa vedessä tulppaani kasvattaa vartta nopeammin. Eli 3-5cm riittää hyvin.

Ja vaikka muiden kukkien kohdalla aina painotetaan imupinnan leikkaamista veitsellä, niin tulppaanit kestävät hyvin myös vaikka terävillä saksilla leikaten. Vesittyminen kestää jonkin aikaa. Anna olla vaikka parikin tuntia, minkä jälkeen tulppaanit ovat valmiita kimppuun sidottaviksi tai maljakkoon aseteltaviksi.

Jos olet malttamaton, voit välillä avata kääreen ja tarkastaa, onko nestejännitys saavutettu. Ja muistathan, että tulppaani ei kaipaa virkistettä.

Tulppaaneja ym. aseteltuna risupohjaan
Tulppaaneja ym. aseteltuna risupohjaan

Tein tulppaanien käsittelystä videon, josta näet homman ihan omin silmin. Katso se klikkaamalla tästä tai kuvasta alta.

Videolla näytän miten tulppaanit tulisi käsitellä maljakkovalmiiksi
Jatkohoito kotona

Jo pelkästään tuoreus ja vesitys tekevät tulppaaneista to-del-la kestävät. Voit kuitenkin parin päivän välein myös pestä maljakon, laittaa uuden puhtaan veden ja leikata uudet imupinnat. Sijoituspaikaksi ei kannata valita kodin kuuminta paikkaa. Patterin tai takan vieressä ilo voi olla lyhytaikainen. Sekä tietysti voit viedä tulppaanit viileämpään paikkaan sellaisiksi ajoiksi, kun ketään ei niitä ole katselemassa. Muista, että tulppaani pitää kylmästä, mutta pakkasta saatuaan se ei enää saa sulaa. Eli ei siis ulkohoitoa pakkasella. Ja pakkasilmalla myös kotiinkuljetus paperiin pakattuna!

Mikä sitten on vanha tulppaani?

Luulenpa, että tästä meillä kaikilla on vähän eri mielipide. En voi kertoa kuin omani, joten jaksatko vielä lukea? Minulle tulppaani on todellakin vanha vasta kun sen lehdet alkavat kellastua. Tai jos se silloinkin näyttää kukkana vielä hyvältä, voi kelmeät lehdet poistaa ja laittaa joukkoon jotain muuta vihreää tai oksia.

Millainen kukka on vanha? Avonainen tulppaani ei ole vanha. Jotkut tulppaanit avautuvat upean avonaisiksi ja toiset vähemmän. Tämä on lajikekohtaista. Vanha tulppaaninkukka on sellainen, jonka väri on jo vähän ruma. Terälehdet tulevat paperisiksi, läpikuultaviksi tai varisevat.

Avautunut tulppaani

Tulppaanit myös kasvavat pituutta koko ajan ja tässä ne poikkeavatkin monesta muusta leikkokukasta. Ne kasvavat yleensä ylös- tai valoonpäin. Tämäkään ei merkitse vanhuutta, vaan on tulppaanin kasvullinen ominaisuus. Jos kimppu venähtäneine tulppaaneineen näyttää rumalta, niin pura ja sido tulppaanit matalammalle uudelleen. Kimpun sitomiseen saat vinkkejä täältä.

Kasvaneet tulppaanit. Kimppuhan on RUMA, mutta ei vielä menetetty.;) 

Löysitkö jo syyn tulppaaniesi lyhytikäisyyteen?

Oliko kirjoituksestani apua? Löysitkö jonkun uuden niksin, millä voisit saada tulppaanista enemmän irti? Muista siis tuoreus, imupintojen leikkaus, vesitys ja jatkohoito sekä uusi ajattelutapa, mikäli olet luopunut tulppaaneistasi liian aikaisin.

Tulppaaneista olisikin vaikka kuinka paljon kirjoitettavaa. Mitä sinä haluaisit oppia?

 

Koitko tämän mielenkiintoiseksi? Haluaisitko kiittää jakamalla?
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin