Kokedama – riippuva puutarha

posted in: Uncategorized 0

Joko sinulla on oma kokedama tai peräti kokonainen riippuva kokedamapuutarha? Vai etkö ole vielä edes tutustunut kokedamoihin?

 

Kokedamat ovat kasveja, joiden juuristo on pyöritelty sammaleen sisään. Täyteaineena palloissa käytetään myös turvetta, savea tai kissanhiekkaa. Sammalpallon sitomiseen voi käyttää rautalankaa, villalankaa, hamppunarua tai värikkäitäkin naruja. Riippuen siitä miltä haluat kokedamapuutarhasi näyttävän.

 

Kokedaman voi laittaa roikkumaan katosta rautalangalla tai naruamppelissa. Rautalanka on huomaamattomampi vaihtoehto ja rautalangan vahvuudesta riippuen näyttää kuin kasvit leijuisivat ilmassa.

 

Vaikka kokedama on tarkoitettu riippuvaksi, voi yhtä hyvin käyttää mielikuvitustaan ja tehdä siitä jotain ihan muuta. Koota useamman kokedaman pöydälle kauniiseen vatiin ja täydentää asetelmaa kivillä tai soralla, molemmilla tai uusilla sammalpalloilla, jouluna joulupalloilla. Vain mielikuvitus on rajana.

 

 

Kokedamohin sopivat kasvit

Mllaiset kasvit kokedamoihin sopivat? Alkajaisiksi voisi miettiä millaiset kasvit ylipäänsä elävät luonnossa ikäänkuin riippumalla tai yläilmoissa. Tällöin löytyykin jo monta kasvia, jotka ovat kuin luotuja kokedamoihin. Saniaiset, orkideat, ananakset, eliaksenkukka… erilaiset amppelikasvit ovat myös loistavia. Samoin sipulikasvit.  Melkein mikä tahansa kasvi käy,  kunhan sen juuristo sietää hiukan rutistusta, eikä sen lehdistö ole kovin herkästi poikkinapsahtava, kuten esimerkiksi Saintpaulian.

 

 

Voit tehda kokedamoja sekä sisä- että ulkokasveista. Käyttää yksittäin katseenvangitsijoina tai tehdä jopa tilanjakajia ripustamalla paljon kokedamoja eri korkeuksille ”seinämäksi” tai verhoksi ikkunaan. Anna mielikuvituksesi lentää.

 

Kokedaman kastelu hoituu helposti upottamalla se vesiämpäriin. Kun pulputus loppuu, nosta kasvi vedestä ja rutista kevyesti. Ripusta kasvi jälleen paikalleen. Kastelun määrän ja sijoituspaikan määrittää kasvin veden- sekä valontarve. Kokedamassa kasvi kuivuu kuitenkin hieman normaalia nopeammin, joten huomioi se kastelussa. Kokedamoja voi myös suihkutella, eikä kannata unohtaa lannoitustakaan kasvukaudella.

 

Mistä kokedamat tulevat

Kokedamat ovat rantautuneet Japanista Suomeen. Kokedaman idea on tehdä se itse ja rauhoittuminen sitä tehdessä. Ja miksei myös katsellessa. Tärkeintä ei ole saada kokedamapallosta täydellistä, vaan terapeuttinen tekemisen ilo. Toki kukkakaupoista saat ainakin tilaamalla myös valmiita kokedamoja, jos et halua sutata käsiä.

 

Kokedamaa sanotaan köyhän miehen bonsaiksi. Upeat bonsait maksavat omaisuuksia, mutta kokedamat ovat edullisempia ja helpompia tehdä.

 

Kiinostuitko kokedamoista? Jos vastauksesi on kyllä, etkä halua itse tehdä, voit tilata meiltä Kukkahuone Sinivuokoista oman kokedamasi.

 

Tai jos vastauksesi on kyllä ja haluat itse tehdä, mutta et heti haluaisi yksin kokeilla, tilaa uutiskirjeemme. Imoitamme sinulle heti kun kokedamakurssin ilmoittautuminen alkaa. Kurssi järjestetään Ulvilassa Kukkahuone Sinivuokkojen tiloissa. Liittyessäsi uutiskirjelistallemme saat samalla maksuttoman verkkokurssin 10 puutarhakasvia kukkasidontaan – Floristin suosikit.

Koitko tämän mielenkiintoiseksi? Haluaisitko kiittää jakamalla?
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin