Kimppumateriaalia talventörröttäjistä

Kimppumateriaalia talventörröttäjistä

posted in: Uncategorized 0

Parin viime vuoden aikana ovat kuivakukat taas palanneet kukkakauppojen valikoimiin. Löytyy niin luonnollisia kuin värjättyjäkin kukkia, siemenkotia, heiniä ja viheroksia. Ihania! Ehkä mieleesi hiipii, että kesällä niitä voisi kerätä talteen? Ja hyvä idea! Mutta olisitko ajatellut, että luonnosta ja omassa pihasta voi nytkin, maaliskuussa, saada kimppumateriaalia talventörröttäjistä?

Kuivakukkien aarrelaatikko
Kuivakukkien aarrelaatikko

Kaikki talventörröttäjät ovat nyt enemmän tai vähemmän ruskeita, mutta haittaako se? Voithan tehdä kimpun, missä on vain ripsahdus ruskeaa.

Toisaalta itse pidän ruskeasta paljonkin ja mielenkiintoisen kimpun voi saada aikaan myös erilaisilla luonnollisilla talventörröttäjillä, joihin yhdistää vain hieman väriä tuoreiden leikkokukkien muodossa. Tuoreita ja kuivia voikin hyvin yhdistellä.

Kimppumateriaalia talventörröttäjistä
Kimppumateriaalia talventörröttäjistä

Kimppumateriaalia talventörröttäjistä värjäämällä

Jos et pidä ruskeasta, miksi et värjäisi? Rautakaupoissa ja marketeissa on paljon edullisia spraymaaleja, joita voi hyvin käyttää kuivakukkien värjäämiseen. Ja melkeinpä suosittelenkin juuri tällaisia värejä, sillä tuoreiden kukkien kukkamaalit, ovat aika hintavia, kun maalia kuluu paljon.

Tuunaa talventörröttäjät värjäämällä
Tuunaa talventörröttäjät värjäämällä

Maalatessasi suojaa paikat hyvin ja tee värjäys mielellään ulkona. Itse käytän pahvilaatikkoja apuna parvekkeella, koska asun kerrostalossa.

Ja kertakäyttöhanskatkin voi olla hyvä idea. ;)
Ja kertakäyttöhanskatkin voi olla hyvä idea. 😉

Kukkamateriaalissa on paljon pieniä koloja. Maalaa siis materiaali useammasta suunnasta saadaksesi peittävän lopputuloksen.

Minulle hyvinkin käytetty väri on ollut sininen. Sinisiä kestäviä kukkia on olemassa kovin vähän, ja joskus käytännössä mahdoton saada pikaisella aikataululla. Tai asiakkaan toivomia kukkia ei edes ole sinisinä. Tällöin olen turvautunut väripurkkiin.

Vauvaonnittelukimppu
Vauvaonnittelukimppu

Pari vuotta sitten tein sinisen morsiuskimpun osittain värjätyistä tuoreista kukista. Ja ihan vähän aikaa sitten vauvaonnitelukimppuun piti pikaisesti saada myös sinistä, mutta onneksi varastostani löytyi kuivattua pujoa.

Morsiuskimppu värjätyllä neilikalla (ei sisällä kuivakukkia)
Morsiuskimppu värjätyllä neilikalla (ei sisällä kuivakukkia)

Kuivaa ensin

Kerätessäsi kimppumateriaalia talventörröttäjistä, huomioi ennakointi. Talventörröttäjätkin ovat kosteita, joten ripusta ne nippuina kuivumaan ilmavaan lämpimään paikkaan. Ihan huoneenlämpökin riittää. Ja koska niissä ei ole säilytettävää väriä, käy valoisakin paikka. Itse hurahdin näihin vuosi sitten ja silloin minulla roikkui materiaali verholaudassa. Floristin verhot! 😀

Hiukan siinä asumismukavuus kärsi, mutta mitäpä floristi ei työnsä eteen tekisi. Heh…

Talventörröttäjin kuivaus - Floristin verhot
Talventörröttäjin kuivaus – Floristin verhot

Kuivuneen materiaalin voi pakata ilmavasti laatikoihin tai pitää vaikkapa maljakossa esillä.

Silmät auki ja ulos

Kannattaakin seuraava puutarhakierros tai lenkki tehdä ihan silmät auki ja hitaasti. Katsella erilaisten talventörröttäjien muotoja, kokeilla kestävätkö pienen ravistelun… Ja kerätä kaikki kiva talteen.

Jos olet jo Kukkakoulun fb-ryhmässä, pääset kurkistamaan tämänkin videon tutkimusmatkasta talventörröttäjien maailmaan.

Itse olen keräillyt siis pujoa, pietaryrttiä, maitohorsmaa, erilaisia heiniä, saniaisia… Ja puutarhakukista pihlaja-angervoa, hortensioita… Pidä silmät auki, ulkona voi olla vaikka mitä kivaa. Varmasti sieltä löytyy minullekin vielä paljon uusia kokelukasveja tulevina vuosina. Ja voidaan myös vinkata toisillemme Kukkakoulun ryhmässä.

Jos haluat lukea edellisen artikkelini tulppaanien monipuolisesta käytöstä, löydät sen tästä.

Talventörröttäjiä värjättyinä ja naturellina neilikoiden lisukkeena
Talventörröttäjiä värjättyinä ja naturellina neilikoiden lisukkeena
Koitko tämän mielenkiintoiseksi? Haluaisitko kiittää jakamalla?
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin