Kaunein kukka kimppuun – tutkimusmatka luontoon

posted in: Uncategorized 0

Kesä on luonnonkukkien aikaa ja mikäs olisi sen luonnollisempaa kuin käyttää hyväkseen luonnosta saatavissa olevia kukkia kauniisiin kukkakimppuihin. Mikäköhän olisi kaunein kukka kimppuun?

 

Kukkakauppiaana olen perehtynyt enemmänkin jalostettuihin puutarhalajikkeisiin, joita kukkakaupoissa myydään. Mutta haluan kesäisin/syksyisin käyttää myös luonnonkasveja vaihtelun sekä niiden erilaisuuden vuoksi. Siksi päätin keskikesällä tehdä tutkimusmatkan luontoon.

 

Olin koko kesän kovin kiireinen ja siksi julkaisen tämän artikkelin vasta nyt. Oikea ajankohta olisi ollut heinäkuun alkupuolella. Mutta parempi myöhään… Heh.

 

Luonnonlöydöt

Koiranputki oli jo kukintansa lopussa, kun tein luontoretkeni, valitettavasti. Kukintansa alku- ja puolivaiheessa koiranputki on ihana lisuke kukkakauppa- tai puutarhakimpuissa. Ja jos haluaa ilmavaa yksinkertaista kimppua, on koiranputki yksinäänkin kaunis.

 

Karhunputki sen sijaan oli ihanassa nuppuvaiheessa. Sitä en ollut koskaan kimpuissa kokeillutkaan. Sen varsi on melko paksu ja ontto, joten sen varsi ehkä tulisi tukea puutikulla ennen kimpuksi sitomista. Muista, että karhunputkea muistuttava jättiputki voi olla vaarallinen ja aiheuttaa palovammoja. Tunnista laji ennen kuin käytät sitä.

 

kaunein kukka kimppuun
Karhunputki

 

Maitohorsmat eli Rentunruusut sitävastoin olivat komeimmillaan. Ihanan uljas korkea kasvi on omiaan korkeisiin kimppuihin.

 

kaunein kukka kimppuun
Maitohorsma

 

Niittyleinikit tuovat ihanaa valoa kimppuihin. Vaikka et pitäisi keltaisesta, niin kokeilepa kerran yhdistää hyvinkin monenvärisiä kukkia ja siihen vielä keltaista niittyleinikkiä. Huomaat varmasti, että värien kanssa ei tarvi arkailla. Keltainen on hyvin valovoimainen väri, joten sitä ei monesti tarvita paljoa, ripauskin riittää.

 

kaunein kukka kimppuun
Niittyleinikki

 

Mesiangervon kermanvalkoinen tuoksuva kukka vaikutti myös kivalta. Varoituksena ötökkäherkille, sen voimakas medentuoksu houkuttaa mm. mehiläisiä ja muita hyönteisiä.

 

kaunein kukka kimppuun
Mesiangervo

 

Näinpä retkellä myös puna-apilan sekä kissankellon. Puna-apila on melkein kuin ruohosipulin kukka. Sekin voisi olla hauska kimpussa. Sinikelloa ja puna-apilaa muistan lapsena käyttäneeni kimpuissa, mutta aikuisiältä minulla ei ole mitään kokemuksia. Pitäisiköhän kokeilla?

 

Löysin myös ihanaa ranta-alpia. Tiedäthän sen? Puutarhakasvina kasvatetaan melkein samanlaista tarha-alpia.

 

Tuolla retkelläni en löytänyt paljonkaan muita kukkivia kasveja, mutta pitkin kesää kukkivat lajithan vaihtuvat. Ja tietysti lajivaihteluita on myös ympäristön mukaan. Sinun asuinympäristössäsi saattaa kasvaa jotakin, mitä meillä ei kasva. Joten kesä/syksyaikaan kannattaa pitää silmät auki ja lähteä tutkimusmatkalle. Vieläkin löytyy luonnosta osmankäämiä, heiniä…

 

Mesiangervon kohdalla jo vihjasin ötökkäkammosta hieman. Huomioi aina luonnonkukkia käyttäessäsi, että niissä saattaa olla ötököitä. Se ei kuitenkaan ole este niiden käytölle. Oman kokemukseni mukaan ötököistä pääsee eroon Raidilla ja sen haju hälvenee kyllä.

 

Mikä on sinun mielestäsi kaunein kukka kimppuun? Siis luonnonkukista? Minun ainakin on hirmu vaikea valita, varsinkin kun kaikki näyttävät niin hienoilta. Karhunputkea päätin ainakin ehdottomasti kokeilla.

 

Kertoisinko seuraavassa postauksessani kokemuksia näiden luonnonkukkien käytöstä? Tai onko sinulla ehdotuksia aiheeksi?

 

Jos jäit ihmettelemään, kuka minä olen ja mikä tälläinen blogi on, niin voit  lukea lisää tästä.

 

Myös puutarhakasveista saa ihania kimppuja. Tilaa tästä>> maksuton minikurssi minun suosikkikasveitani.

Koitko tämän mielenkiintoiseksi? Haluaisitko kiittää jakamalla?
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin